Observere seg selv

-En befriende møkkajobb med innslag av hyggelige overraskelser.

 

Du finner stort sett ikke på noe nytt der på matta di. Alt det du pleier og gjøre der ute i livet tar du med deg inn i praksisen din.

 

Og sette av ett rom, en tid til å grundig observasjon av hva som skjer på innsiden er ett av de mest magiske rommene du kan lage for deg selv. Å finne seg selv er en tynnslitt klisje. Du er her, du har aldri dratt noen steder.

 

Bruk Yoga til å bli kjent med seg selv.

 

Hva skjer når yoga strekker deg, vrir deg, tar deg ut av balanse, snur deg opp ned… helst alt på en gang. Eller hva med når flyten går alt for fort, alt for sakte, når du må ut av favorittstillingen din, inn i stilling dust (burde faktisk ikke vært lov å undervise)?

 

Hva skjer når du får det til, når ingen så det, når du ikke får det til, når nabomatta ikke ser ut som den strever en plass?

 

Du observerer ikke for å gi deg selv enda mer juling (i så fall er dette en svært interessant observasjon i seg selv, gratulerer), men mental aktivitet krever energi og noen ganger har vi ingen aning om hvor denne energien tar veien. Noen mønster løfter oss… Andre mønster… ikke fullt så mye.

 

Klarer du observere de positive sidene dine like lett som de mindre sjarmerende? Setter du grenser, gir du deg selv tid, oppmuntring, gleder du deg over de du praktiserer med, klarer du glede deg over de bittesmå og bitte bittesmå framskrittene, klarer du glede deg over at du kan observere endringer, kan du godta dagsformen?

 

Hvor kommer det fra? Er det dine egne tanker du har med deg? Dine egne mål? Hvem har du satt deg mål for? Presser du for mye? Gir du deg alltid? Hvem sa du burde gi deg? Hvem sin kritikk? Hvem sin støtte?

 

Praksisen din på matta kan bli, hvis du tillater det, en levende metafor for livet.

 

Praktiser når du er dritsur, når du er glad. Når du vil, når du sleper deg til.

 

Og når vi lærer å se oss selv i Yoga kan vi lære å se oss selv i livet. Vi kan nesten ikke unngå det. Da kan du få den herlige muligheten av å observere deg selv gjøre noe skikkelig uutholdelig teit (jeg skriver kun fra egen erfaring… men hvis du opplever det slik har du min dypeste medfølelse og hjerteligste gratulasjoner), for så gjøre det igjen, uten og likevel klare og snu på en eneste ting.

 

Men det kan og gi oss ett valg, ett rom, ett øyeblikk av refleksjon til å velge noe annet enn første instinktet kanskje gir oss. Vi kan se at dette er ikke nyttig, dette skader meg, og andre, dette er ikke engang mitt.

 

Det er ingen skyld og dele ut (i så fall er dette en fantastisk observasjon i seg selv, gratulerer), men den dagen du lærer og tilgi og le av deg selv kan du også lære å gå videre.

 

Yogamatta di er frisonen. Det er her du trener. Yoga gir deg tusen sjanser. Yoga gir og tilgir.

 

Som lærer kan vi ikke lære deg noe som helst om livet ditt, men vi kan gi deg muligheten til å lære noe om livet ditt. Hvis du vil.

 

I verste fall kan du ta med deg de 10.000 helsefordelene du kan få fra Yoga.

 

Vi sees på matta.

IMG_2786

Blogg arkiv